Zavařovací sezóna začala

19.06.2017

Letos se nám na zahrádce urodilo celkem dost jahod, a proto jsem se rozhodla vyzkoušet udělat kromě tradiční rybízové i jahodovou marmeládu. Dostala jsem tip na recept z blogu: https://kitchenette.cz/clanek/jak-na-dzem-ci-marmeladu Marmeláda je výborná! Určitě si ji vyzkoušejte udělat. No a k takové domácí marmeládě by byl hřích jíst kupovaný chléb, a tak se s Vámi podělím i o recept na domácí kváskový chléb, který peču každý víkend.

Recept na domácí kváskový chléb

200g žitné mouky

170 g hladké mouky

1 ½ lžičky soli

kmín, semínka, ořechy dle chuti

3 lžíce kvásku

cca 300 ml vlažné vody

Jak si připravit kvásek

Kvásek si připravíme z vlažné vody a žitné mouky. Mělo by to být takové hustší těstíčko. Uchováváme ho v chladničce, každý týden odebereme 3 lžíce do těsta a kvásek zase přiděláme.

Postup

Smícháme dohromady obě mouky, přidáme sůl, semínka, kvásek a přilijeme vlažnou vodu. Uděláme těsto, které dáme přes noc kynout do vymazané a vysypané pečící formy. Ráno dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme 5 minut na 230 C a potom 35 minut na 180 C.

Přeji dobrou chuť a budu ráda, když mi dáte vědět, jak se Vám to povedlo.