Zavařovací sezóna začala
Letos se nám na zahrádce urodilo celkem dost jahod, a proto jsem se rozhodla vyzkoušet udělat kromě tradiční rybízové i jahodovou marmeládu. Dostala jsem tip na recept z blogu: https://kitchenette.cz/clanek/jak-na-dzem-ci-marmeladu Marmeláda je výborná! Určitě si ji vyzkoušejte udělat. No a k takové domácí marmeládě by byl hřích jíst kupovaný chléb, a tak se s Vámi podělím i o recept na domácí kváskový chléb, který peču každý víkend.
Recept na domácí kváskový chléb
200g žitné mouky
170 g hladké mouky
1 ½ lžičky soli
kmín, semínka, ořechy dle chuti
3 lžíce kvásku
cca 300 ml vlažné vody
Jak si připravit kvásek
Kvásek si připravíme z vlažné vody a žitné mouky. Mělo by to být takové hustší těstíčko. Uchováváme ho v chladničce, každý týden odebereme 3 lžíce do těsta a kvásek zase přiděláme.
Postup
Smícháme dohromady
obě mouky, přidáme sůl, semínka, kvásek a přilijeme vlažnou vodu. Uděláme
těsto, které dáme přes noc kynout do vymazané a vysypané pečící formy. Ráno
dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme 5 minut na 230 C a potom 35 minut na 180 C.
Přeji dobrou chuť a budu ráda, když mi dáte vědět, jak se Vám to povedlo.